Suomessa Ufo Lapissa?

Vuoden 1997 legendan tuntee todennäköisesti kaikki, jotka ovat ufoihin edes hiukan perehtyneet. Uutisen mukaan ilmavoimien Hornetti kohtasi maaliskuussa tunnistamattoman lentävän kohteen, Inarinjärven kohdilla. Lentäjän mukaan tämä muistutti lähinnä lautasta ja oli oranssi, kirkkaasti loistava ilmiö. Jopa lennonjohto antoi pilotille luvan tulittaa tuntematonta kohdetta, mutta koneen asejärjestelmä lukkiutui juuri sopivaan aikaan, jolloin tulittaminen epäonnistui. Tämä tarina sai tietenkin paikalliset ufotieteilijät innostuneiksi ja tästä alkoi huhun todenperäisyyden selvittäminen.

Ilmiön kuvaus noudattaa juuri klassisen ufon muotoa ja väriä, mikä antoi lisää intoa asiasta kiinnostuneilta. Koneen lentäjänä esittäytynyt henkilö otti itse yhteyttä tutkijoihin ja antoi sekä omat tietonsa, että tittelinsä armeijan puolelta. Myöhemmin kävi kuitenkin selville, ettei vastaavia koneita ollut vielä käytössä Lapin puolella, eikä vastaavia koneilta ollut edes ilmassa. Lennosto kuitenkin totesi, että ilmakehässä voidaan nähdä outoja ilmiöitä jatkuvasti, mutta tämä yksittäinen tapaus ei niihin kuulunut. Sama selvitys valotti sitä, ettei lentäjän antamalla nimellä löytynyt yhtään Hornet kuljettajaa koko maasta.

Todisteiden puuttuminen

Mikäli tunnistamattoman esineen kohtaaminen olisi tapahtunut, olisi ilmavoimat tehneet tästä viralliset dokumentit, kuten lausunnot, johtopäätökset ja esimerkiksi haastattelupöytäkirjat. Suomen armeijalla ei ole tapana salata kohtaamisia, sillä ne voidaan selittää fysiikan ilmiöillä, kuten luonnon valoilla. Jos mitään erikoista ilmenee, sitä lähdetään tutkimaan myös yliopiston puolella. Lisäksi ilmavoimilta ilmoitettiin, että Hornet kuljettajiksi valitaan erittäin tarkasti lentäjät ja tämä aiheuttaa vahvan epäilyksen sitä kohtaan, että lentäjä ottaisi ufojen tutkijoihin yhteyttä.

Perättömät huhut vievät pohjaa alalta

Tarina on levinnyt myös netissä, jopa kansainväliselle tasolle asti. Sen lisäksi että se vie pohjaa muulta ufotutkimukselta, on se aiheuttanut harmia myös ilmavoimille, jotka ovat toimineet aikaisemminkin avoimesti. Vuosien varrella se tarina on myös muuttunut ja sen ominaisuuksia on käytetty esimerkiksi tietyissä ufoista kertovissa kirjoissa. Sen lisäksi oikeaa haittaa aiheutuu myös fysiikan ilmiöiden tutkimiselle, joten tämänkaltaiset perättömät ilmoitukset tekevät paljon ennalta arvaamatonta haittaa. Jokaisen ufotutkijan, tai henkilön, joka on ufojen kanssa ollut tekemisissä, kannattaakin miettiä tarkkaan, miten asian kanssa lähtee liikkeelle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *